úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Koláčky bez kynutí se světlým teffem a chia moukou

Koláčky bez kynutí se světlým teffem a chia moukou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 1 hrnek (250 ml) bezlepkové mouky Jizerka
1 hrnek Schaer Patisseria
1 hrnek světlé teffové mouky Adveni
1 hrnek vlažného mléka
150 g rozpuštěného másla nebo Stelly
2 celá vejce + 1 vejce rozšlehané s trochou teplé vody na potření koláčků
2 rovné polévkové lžíce chia mouky Adveni
2 polévkové lžíce tekutého medu
1 polévková lžíce bio strouhané citronové kůry
1 polévková lžíce tučného jogurtu alespoň 3,5%
1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker
nastrouhané bezlepkové piškoty na posypku
špetka soli

plech + pečící papír

Tvarohová nádivka:
1/2 tvarohu v kostce
3 polévkové lžíce mléka
kůra z 1/2 bio citronu
2 polévkové lžíce moučkového cukru
trochu vanilky

Povidlová nádivka:
200 g švestkových povidel
1 polévková lžíce tuzemáku
1 polévková lžíce cukru
1 kávová lžička skořice

Maková nádivka:
100 g máku
100 ml horkého mléka
1 polévková lžíce tuzemáku
1 kávová lžička skořice
špetka drceného hřebíčku
Postup přípravy:

Všechny suroviny vyndáme alespoň 1 hodinu před zpracováním na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Smícháme mouky, sůl, kůru, prášek do pečiva. V misce si prošleháme mléko s vejci a jogurtem, přidáme k sypké směsi. Dále přidáme med a jako poslední přidáme tuk. Vše promícháme vařečkou nebo rukou v hladké těsto.

Troubu nahřejeme na 160°C, plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta navlhčenýma rukama odštipujeme malé bochánky, ze kterých tvarujeme na plech malé koláčky (cca 4 cm). Necháme mezi nimi alespoň 3 cm  odstup - trochu vyběhnou. Dvěma lžičkami nebo sáčkem s odstřiženou špičkou plníme koláčky náplněmi.

Tvarohová nádivka: vidličkou vymícháme tvaroh, mléko, citronovou kůru, moučkový cukr a vanilku.

Povidlová nádivka: zahřejeme švestková povidel s rumem, skořicí a cukrem. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme drobečky z bezlepkových piškotů.

Maková nádivka: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme rum, skořici a špetku drceného hřebíčku. Na zahuštění opět bezlepkové piškoty.

Rozšleháme vajíčko s teplou vodou a potřeme okraje koláčků. Posypeme drobečky z piškotů. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Hotové koláčky necháme na plechu vychladnout na mřížce a pocukrujeme.

Tip: Na posypku jsem použila rozbité vanilkové rohlíčky, co zbyly od Vánoc a byla luxusní.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte