úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskový bezlepkový mazanec

Kváskový bezlepkový mazanec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 13 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 300 g kvásku (kvásek + 150 g Schar mix B + 150 g vody)
250 ml mléka
180 g červené Doves Farm (M&S)
120 g másla rozpuštěného
120 g cukru
110 g Schar mix B
2 vejce
60 g pohankové mouky
vanilkový cukr
1,5 lžíce psyllia (namočit do mléka)
1 lžíce oleje po zpracování těsta
1 lžička xanatanu
10 g soli
strouhaná citronová kůra
rozinky namočené v rumu

Postup přípravy:

Večer rozkvasíme kvásek 150 g mouky a vody. Ráno zaděláme těsto v pekárně nebo v robotu (rozinky dáme i s rumem do těsta) a necháme 1,5 kynout.Těsto je docela dost hydratované, řídké, takže překládat moc nejde, použijte obracečku...zkuste trochu zapracovat mouku..Těsto dejte do užší mísy vymazané olejem na teplé místo a přikryté folií, nebo igelitem, udrží takto tvar a v troubě se tolik nerozjede. Nechte kynout 2 hodiny. Já nechala kynout méně, takže mazanec trochu popraskal.

Vyhřejte pořádně troubu i s plechem nebo kamenem, na kterém budete péct, na 250 °C, klasické pečení.

Mazanec vyklopte na prkýnko s papírem na pečení, jako chleba z ošatky. Potřete bílkem, posypte mandličkami a pečte na 200 °C cca 10 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 - 170 °C a pečte ještě asi hodinu. Mazanec je výborný a měkký i druhý den, nemusí se ohřívat v mikrovlnce :-). Je trošku pracnější propracování těsta, ale stojí za to.

Autor: marketka.v

Komentáře k receptu
Taťána

17. 4. 2017
11:46

Pekla jsem podle Vaseho receptu. Testo bylo hodne ridke . Pridavala jsem dost mouky. Vy vysledku jsem upekla dva mazance. Take jsem upravila doby kvaseni. Jak u rozkvasu, tak i u finalniho testa. Chutove je moc dobry. Dekuji.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miroslava

18. 5. 2016
19:31

Dobrý den,
kolik lžiček kvásku do rozkbasu?

Děkuji,

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...