Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Míša dort - bez lepku a laktózy

Míša dort - bez lepku a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Korpus:
4 vejce (žloutky + bílky zvlášť, špetka soli do bílků)
3 + 1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce horké vody
2 lžíce kakaového pudinku
2 lžíce kakaového prášku
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
3 g kypřícího prášku bez lepku, př. Labeta

Krém:
500 ml bezlaktózové smetany 33 %
500 ml tučného bezlaktózového tvarohu nebo 1 tvaroh + 1 bezlaktózové mascarpone
120 g cukru moučka
4 plátky želatiny + 5 lžic vody
2 vanilinové cukry

Poleva:
120 g hořké čokolády bez mléka
100 ml bezlaktózové smetana 33%
10 g bezlakózového másla

bezlaktózové máslo + kukuřičná strouhanka nebo mandle či kokos na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy:

Korpus: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na dort (průměr 22 cm) vymažeme a vysypeme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevní sníh. Na konec všleháme 1 lžíci cukru. Ze žloutků a zbývajících 3 lžic cukru vyšleháme světle žlutou pěnu. Přidáme lžíci oleje, horkou vodu a prošleháme. Přisypeme kakao, pudinkový prášek a kypřidlo a opět prošleháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu suchá.Korpus uvolníme z formy a necháme zchladnout volně na mřížce.

Krém: Smetanu ušleháme do pevné šlehačky, přisypeme cukry a po lžících přidáme tvaroh. Vyšleháme krém. Želatinové plátky rozpustíme v 5 lžících vody a zvolna ohříváme, až se želatina úplně rozpustí. Do želatiny přidáme dvě lžíce tvarohového krému a rozmícháme do směsi, kterou přidáme k celému objemu krému. Opět prošleháme a necháme půl hodiny vychladnout.

Vychladlý korpus vrátíme zpět do dortové formy, potřeme vychladlým krémem a necháme zatuhnout. Pak teprve připravíme polevu.

Poleva: Ve skleněné míse nad parou (na vodní lázni) promícháme čokoládu se smetanou v hladký krém. Mísu s krémem sundáme z lázně, přidáme kousek másla a vymícháme polevu, kterou rozetřeme na zchladlý krém. Celý dort necháme vychladit do druhého dne.

Tipy a rady: Pro bezlaktózovou variantu budete muset trochu běhat po obchodech, protože v každém mají prostě něco - v jednom bezlaktózový tvaroh v jiném šlehačku apod.

Pro zcela bezmléčnou variantu krému budete muset zakoupit silken toffu, které zpracujete stejně dobře jako kostku tvarohu, místo másla doporučuji použít nejlépe Alsan a smetanu nahradit smetanou kokosovou. Želatiny pak o 1 - 2 plátky více.

Chcete - li mít krásné nepečené dorty, používejte acetátovou folii z cukrářských potřeb. Navlhčenou přitiskněte k obvodu formy a krémové dortíky budou mít krásně rovné hrany.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte