úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky

Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez ořechů
Ingredience: Sušenkový základ 20 ks nebo 23 - 25 cm dortová forma:
250 g rozdrcených bezlepkových sušenek (klidně i piškotů, nebo čokoládových)
150 g rozpuštěného másla či Stelly
1 polévková lžíce rakytníkových vloček se semínkem

Tvarohová náplň:
375 g polotučného tvarohu ve vaničce
180 g zakysané smetany 16 - 18 %
150 g bezlepkového pomazánkového másla bez příchuti
125 ml agávového sirupu
1 celé vejce a jeden žloutek
2 - 3 polévkové lžíce rakytníkových vloček se semínkem
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu nebo bezlepkového vanilkového pudinku
1 polévková lžíce kůry z bio citronu či pomeranče
1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo půl vyškrábnutého vanilkového lusku

Na dohotovení:
rakytníková, pikantní rybízová, nebo malinová marmeláda
ovoce
máta
papírové košíčky, porcelánové hrnečky nebo dortová forma - vyložené dno i boky pečícím papírem
Postup přípravy:

Sušenky v robotu podrtíme, přidáme rakytníkové vločky a promícháme. Ke směsi přidáme zchladlý rozpuštěný tuk a rukama vytvoříme hroudu sušenkového těsta. Hrnečky vyložíme papírovými košíčky. Do každého dáme trochu těsta a prsty upravíme a upěchujeme dno dortíku (tak 0,5 cm vrtstvu). Hrnečky se sušenkovým základem dáme vychladit do lednice, aby korpus zatuhl.

Troubu vyhřejeme na 150 °C a do spodní části dáme malou nádobu s vodou (tvarožník je lepší péct za přístupu páry). Všechny složky krému do náplně vyšleháme v hladkou hmotu, kterou rozdělíme do hrnečků s košíčky. Opatrně, lžící, do výšky asi 0,5 cm pod okraj košíčku (trochu vyběhnou). Opatrně s každým hrnečkem klepneme, aby se krém usadil a netvořily se v něm vzduchové bublinky.

Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut. Pak troubu vypneme a necháme tvarožníky "dojít" v ochládající troubě. Po vychladnutí dozdobíme marmeládou a ovocem a necháme vychladit v lednici (to už můžeme hrnečky sundat, protože dortíky pevně drží v papírovém košíčku).

Komu připadá, že je tvarožníčků hodně, může udělat samozřejmě poloviční množství...Myslím si, že jsou tak skvělé, že na podruhé už budete péct z celé dávky;-).

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte