úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Smetanové želé - bez lepku a laktózy

Smetanové želé - bez lepku a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Krémy, náplně, polevy
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Korpus (dortová forma o průměru 18 cm):
2 vejce velikosti L
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce studené vody
2 lžíce polohrubé rýžové mouky
1 lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička vanilkového pudinku

Krém:
jahodový kompot
1 bezlaktózová šlehačka
2 - 3 lžíce cukru krupice
1 jahodový pudinkový prášek

Poleva:
1 dortové želé Dr.Oetker
případně trochu šlehačky na ozdobení


Postup přípravy:

Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a vymažeme dortovou formu tukem a vysypeme bezl. moukou.

Korpus: Ve vetší míse šleháme 2 bílky s cukrem a 2 lžícemi studené vody do pěny. Postupně zašleháme žloutky a pak ručně vmícháme prosátou mouku s pudinkovým práškem. Nakonec jemně vmícháme lžíci oleje. Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby, kterou stáhneme na 180 stupňů a pečeme cca 10 minut. Necháme vychladnout. 

Krém: Odměříme 250 ml kompotové šťávy a přidáme do ní asi polovinu jahod. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Tekutiny by mělo být celkem max. 350 ml. Z jahodové směsi, cukru a jahodového pudinku uvaříme ovocný pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Pak rozmixujeme na hladký krém. Zvlášť ušleháme šlehačku a opatrně promícháme s vychladlým ovocným pudinkem. Do krému můžeme opatrně dt zbytek jahod z kompotu, nebo je můžeme použít na ozdobu. Na vychladlý korpus rozvrstvíme krém, uhladíme a dáme na hodinu do lednice. 

Povrch dortu zalijeme dortovým želé ze zbytku kompotové šťávy, nebo vody s cukrem. Zalijeme dort a vložíme na minimálně 2 hodiny do lednice (nejlépe na noc).

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte