úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Smetanové želé - bez lepku a laktózy

Smetanové želé - bez lepku a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Krémy, náplně, polevy
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Korpus (dortová forma o průměru 18 cm):
2 vejce velikosti L
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce studené vody
2 lžíce polohrubé rýžové mouky
1 lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička vanilkového pudinku

Krém:
jahodový kompot
1 bezlaktózová šlehačka
2 - 3 lžíce cukru krupice
1 jahodový pudinkový prášek

Poleva:
1 dortové želé Dr.Oetker
případně trochu šlehačky na ozdobení


Postup přípravy:

Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a vymažeme dortovou formu tukem a vysypeme bezl. moukou.

Korpus: Ve vetší míse šleháme 2 bílky s cukrem a 2 lžícemi studené vody do pěny. Postupně zašleháme žloutky a pak ručně vmícháme prosátou mouku s pudinkovým práškem. Nakonec jemně vmícháme lžíci oleje. Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby, kterou stáhneme na 180 stupňů a pečeme cca 10 minut. Necháme vychladnout. 

Krém: Odměříme 250 ml kompotové šťávy a přidáme do ní asi polovinu jahod. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Tekutiny by mělo být celkem max. 350 ml. Z jahodové směsi, cukru a jahodového pudinku uvaříme ovocný pudink, který za občasného míchání necháme vychladnout. Pak rozmixujeme na hladký krém. Zvlášť ušleháme šlehačku a opatrně promícháme s vychladlým ovocným pudinkem. Do krému můžeme opatrně dt zbytek jahod z kompotu, nebo je můžeme použít na ozdobu. Na vychladlý korpus rozvrstvíme krém, uhladíme a dáme na hodinu do lednice. 

Povrch dortu zalijeme dortovým želé ze zbytku kompotové šťávy, nebo vody s cukrem. Zalijeme dort a vložíme na minimálně 2 hodiny do lednice (nejlépe na noc).

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...