úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Svatební či sváteční koláčky bez lepku

Svatební či sváteční koláčky bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 21 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto:
400 g Jizerky (směs na kynuté těsto)
250 g rozpuštěného másla
3 žloutky + 1 vejce na potření
100 g pohankové mouky
100 ml vlažného mléka
50 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr (nebo 1/2 kávové lžičky vanilky)
25 ml rumu tuzemáku
1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
kůra z jednoho bio citronu

Drobenka:
100 g kukuřičné polohrubé mouky nebo rýžové krupice
80 g cukru krupice
80 g másla

Máslovo-rumová lázeň:
200 ml tuzemáku
200 g másla

Obalení:
500 g moučkového cukru smíchaného s dvěma vanilkovými cukry

Tvarohová nádivka:
1/2 tvarohu v kostce
3 polévkové lžíce mléka
2 polévkové lžíce moučkového cukru
kůra z 1/2 bio citronu
trocha vanilky

Povidlová nádivka:
200 g švestkových povidel
1 polévková lžíce tuzemáku
1 polévková lžíce cukru
1 kávová lžička skořice

Maková nádivka:
100 g máku
100 ml horkého mléka
1 polévková lžíce tuzemáku
1 kávová lžička skořice
špetka drceného hřebíčku
Postup přípravy:

 Mouky nasypeme do mísy, přidáme cukr, sušené droždí, citronovou kůru, vanilku, mléko, tuzemák, žloutky a rozpuštěné máslo. Vymícháme těsto, které necháme cca 10 minut v teple odpočinout.Mezitím si uděláme drobenku - rozpustíme máslo v kastrůlku a přisypeme cukr a mouku. Umícháme drobenku (část mouky můžeme nahradit drcenými ořechy či mandlovou moučkou). Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Nádivky si připravíme následovně. Tvarohová nádivka - smícháme všechny ingredience. Povidlová nádivka - zahřejeme všechny ingredience a promícháme. Pakliže jsou povidla řídká, zahustíme drobečky z bezlepkových piškotů. Maková nádivka - mák přelijeme horkým mlékem a přidáme ostatní suroviny. Na zahuštění můžeme opět použít bezlepkové piškoty.

Z těsta omoučenými prsty tvarujeme kuličky, které zploštíme na cca 3 - 4 cm koláčky, uprostřed uděláme mělký důlek. Na střed koláčků klademe dvěma lžičkami náplň (měla by tvořit cca 50 % koláčku). Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct na cca 15 minut.

Po upečení necháme koláčky trochu ochladnout (aby se nesypaly). V kastrůlku si rozpustíme máslo, přidáme tuzemák a spojíme v rumovo-máslovou lázeň. Teplé koláčky v lázni namočíme a obalíme v cukru.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte