úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Upravený recept na bezlepkové buchty ze Směsi na kynuté těsto Jizerka

Upravený recept na bezlepkové buchty ze Směsi na kynuté těsto Jizerka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 400 g hotové "Směsi na kynuté těsto bezlepkové" od Jizerských pekáren
100 - 125 ml teplého mléka (ne horkého), nebo jiné tekutiny (rostlinné mléko, voda)
100 g Jizerky (oranžovo - zelený obal)
100 g rozpuštěného másla či margarínu (Stella) + 50 g na vymaštění pečicí nádoby a omaštění buchet
2 celá vejce
1 polévková lžíce kůry z bio citronu
1 polévková lžíce rumu
1 polévková lžíce jablečné vlákniny pro vláčnost (nemusí být, barví těsto do hněda a někomu to vizuálně vadí)
3 kávové lžičky cukru krupice
1 kávová lžička vanilkového extraktu, nebo 1 vanilkový cukr
20 g čerstvých kvasnic Fala (nebo jiných bez lepku)
špetka soli
povidla, či jiná náplň
Postup přípravy:

Z krupicového cukru, celého objemu teplého mléka (25 - 30 °C) a rozdrobených kvasnic rozmícháme vidličkou kvásek. Můžeme přidat lžičku bezlepkové mouky. Necháme na teplém místě zvětšit alespoň o polovinu objem (nechávám ho při sluníčku na okenním parapetu, nebo teplém topení v zimě, nebo v blízkosti varné desky, kde je teplo od vaření). Máslo rozehřejeme v kastrůlku, nebo mikrovlnce a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Hotovou moučnou směs, mouku, jablečnou vlákninu, citronovou kůru, špetku soli a vanilkový cukr promícháme v míse. Přidáme vajíčka, rum a probuzený kvásek, promícháme vařečkou v těsto, až se začnou tvořit bubliny. Necháme na teplém místě nakynout pod čistou utěrkou (do vyhřáté trouby cca 30 °C nebo na parapet atd.), trvá to cca 30 - 40 minut.

Do pečící nádoby dáme rozehřáté máslo na omaštění buchet. Troubu rozehřejeme na 180 °C. TEPRVE NYNÍ přidáme k těstu máslo (tuk) a znovu těsto vařečkou promícháme s tukem v hladké těsto.

Omoučenýma rukama odebíráme kousky těsta, vyhněteme kuličku, kterou roztáhneme na placičku a klademe na ni dvěma kávovými lžičkami náplň. Těsto zabalíme a vkládáme do vymaštěné pečicí nádoby. Každou buchtu namastíme po uložení zvlášť. Po naplnění pečicí nádoby (cca 10 - 12 buchet) necháme pod utěrkou ještě 5 - 10 minut odpočinout a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme do světle hnědé kůrky (podle zkušeností s troubou cca 30 minut).

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte