úvod Proalergiky.cz > Magazín > Speciály pro alergiky > Cestování s potravinovou alergií a celiakií > Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě

Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě

Vložte svůj článek

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či dovolenými. Alespoň pro nás ne ;-). Dnes bych vám ráda předala pár postřehů a rad z evropských týkajících se zemí, které jsme navštívili, aniž bychom porušili bezlepkovou a bezlaktózou dietu.

Itálie – země (nejen) bezlepkářům zaslíbená

Úžasná země pro bezlepkáře je určitě Itálie. Do Itálie cestujeme velmi často a vždy jsme se stravováním spokojení. Zákonem je zde dáno, že obchody musí prodávat bezlepkové výrobky, tudíž zde není problém zakoupit si různé bezlepkové croissanty (cornetti senza glutine), těstoviny, pivo, polentu, mortadellu, ale i třeba plněné sendviče.  Také stále mnoho pizzerií nabízí bezlepkové varianty pizzy, ač řada restauratérů od tohoto ustupuje, neboť nemá prostory na oddělenou přípravu pizzy z jiné mouky.

Obdobně dobře se lze stravovat i bezlaktózově. Např. v severní Itálii nepoužívají do jídel smetanu tak často, jak se nám snaží namluvit mnoho českých restaurací, takže v jídleních lístcích lze najít i pokrmy bez laktózy.

Tip: Místo parmazánu lze konzumovat vynikající ovčí alternativu –  pecorino (kdo z alergiků snese).

Řecko – taverny s bohatou nabídkou 

Další naší oblíbenou zemí je Řecko. Opakovaně se vracíme na stejné místo, do malého městečka s pouhými dvěma malými obchody (typ tesco express), tudíž výběr dietních potravin nic moc. Již víme, že si musíme dávat pozor na šunky i další uzeniny, neboť takřka všechny obsahují mléko. Snad jen jeden druh šunky byl v tomto směru v pořádku. Taktéž sortiment bezlepkového pečiva je „mizérie“. V obchodě jsme našli jen rýžové chlebíčky, takže bezlepkový chleba určitě s sebou. Pokud se ve městě nachází lékárna, je možné se s ní dopředu spojit a objednat si bezlepkové pečivo touto formou. Plusové body za nás naopak uděluji tamější skvělé lilkové pomazánce, tapenádě z oliv či kozím sýrům. V jednom z obchodů jsem objevila i lunch meat bez lepku a mléka.

Co je na Řecku skvělého, jsou taverny. Můžete si dopřát spoustu salátů, grilované zeleniny, souvlaki, gyros a skvělou fetu. Ale pozor, vždy se ptáme, zda je feta ovčí (původní řecká feta má složení 70% ovčí a 30% kozí), neboť jsou restaurace, které mají fetu pouze z kravského mléka.

Španělsko – široký sortiment bezlepkových výrobků

Ve Španělsku jsme si oblíbili sluneční pobřeží – Costa del Sol. Nakupovat, nejen, v této oblasti lze ve zdravých výživách i supermarketech - zejména Carrefour je ve Španělsku dobře zásoben. Naleznete zde přes 150 druhů bezlepkového zboží, především pečiva a sušenek. Zboží je označeno „sin glutén“. Španělé mají svou vlastní výrobu bezlepkových potravin, obdobnou, jako např. firma Schaer.

V restauracích se nebojte ochutnat ryby i paellu. Pro jistotu číšníkovi ukažte restaurační kartičku a můžete být bez obav. V hotelu jsme měli zaplacenou polopenzi ve formě švédských stolů a při první návštěvě jsme nezapomněli kontaktovat číšníka a poprosili jsme ho, aby nám ukázal, které potraviny jsou z hlediska naší diety bezpečné. Někdy to můžete udělat i dopředu nebo si domluvit i schůzku se šéfkuchařem nebo chef on duty (vedoucím denní směny). Takto jsme to udělali při pobytu na Jamajce a bylo to dokonalé.

Ve Francii to skřípalo

I když jsme v podstatě s bezlepkovým stravováním ve světě spokojeni, přesto jsou země, kde je domluva velmi obtížná. Jednou z nich je Francie, resp. Paříž. To je kapitola sama pro sebe. K bezlepkovému stravování v restauracích se staví nepřátelsky. Když nebudeme počítat michellinské restaurace, kde je nutné se mnohdy objednat několik týdnů dopředu a kde se určitě na dietě se šéfkuchařem domluvíte, jsou tam restaurace, které vás jako bezlepkáře a bezlaktózáře budou naprosto ignorovat. Doslova vámi pohrdnou, když nebudete schopni sníst jídlo, které vám přinesou. Informovanost o celiakii v restauracích je prakticky nulová. Na cesty si přibalte bezlepkový chléb nejlépe na celý pobyt, protože shánění by vám zabralo hodně času na úkor třeba památek. Pozor i na McDonald, protože nemají upozornění na alergeny, tak jako to známe u nás. Klidně smaží hranolky se vším ostatním... Je ale možné, že se Francie v tomhle ohledu mohla změnit. My jsme tam byli v roce 2009 a dobrovolně tam už cestu neplánujeme.

A co vy? Cestujete s dietou? Napište nám :-)

Lucie Havlíková

Další články speciálu: Cestování s potravinovou alergií a celiakií

Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy

Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo, sen každého trampa a...

Milujeme cestování a ani potravinová alergie nás nezastaví

Dodržujete speciální dietu a již pouhá myšlenka na dovolenou ve vás budí hrůzu? A tu zahraniční teprve? Nebojte se. Pokud jste alespoň trochu...

Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem k alergikům v restauracích, jsou Londýn i New York městy, ze...

Bez lepku a laktózy v Asii – 4. část

Že jsou Evropa a USA potravinovým alergikům příznivě nakloněni a rozhodně zde neumřete hlady ani při bezlepkové a bezlaktózové dietě zároveň, to mi...

Dovolená pro potravinového alergika znamená pečlivější přípravu

Potravinový alergik se dovolené rozhodně nemusí bát. S trochou zkušeností brzy všechny cesty zvládnete levou zadní. Jak se připravit a co si vzít...

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte