Postup přípravy
Roláda na obvod dortu: Předehrejeme si troubu na 190 stupňů. Na klasický plech dáme pečící papír, který potřeme trochou změklého másla nebo tuku. Do velké mísy dáme 5 bílků (žloutky ponecháme zatím ve skořápce), přidáme 2 lžíce studené vody a krupicový cukr. Vyšleháme do polotuhé pěny a postupně po jednom zašleháváme žloutky. Jakmile jsou všechny žloutky zašlehané, odložíme mixér a ručně zapracováváme mouku a pudinkový prášek. Mícháme opatrně, ale důkladně. Nakonec přidáme lžíci oleje. Promícháme a těsto vlijeme na nachystaný plech. Pečeme cca 10 - 12 minut. Po upečení přesuneme roládu na utěrku, smotáme a necháme lehce prochladnout. Pak namažeme malinovou marmeládou a opět smotáme. Necháme zcela vychladnout.
Vnitřní korpusy: Troubu rozehřejeme na 180 stupnů. Budeme potřebovat 2 tenké plechy, na které dáme pečící papír a tužkou na ně obkreslíme spodek dortové formy (průměr 24 cm). Šablonu nevystřihujeme. Do mísy dáme 2 žloutky, do jiné 4 bílky. Bílky vymícháme s 65 g cukru krupice do pěny. Na sporák dáme kastrůlek, do něj 50 ml studené vody a 125 g cukru krupice a mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zvýšíme teplotu a vaříme bez míchání asi 3 - 4 minuty, dokud cukrový rozvar nedosáhne teploty 118 stupňů. Sundáme z plamene a začneme mixérém míchat žloutky s citronovou kůrou, ke které tenkým pramínkem přiléváme cukrový rozvar. Mícháme, až hmota zchladne. Ke žloutkové hmotě pak přidáme mleté mandle a promícháme. Nakonec ještě přidáme bílkovou pěnu. Vše opatrně promícháme a těsto vložíme do cukrářského sáčku bez zdobítka. Jen odstřihneme špičku a hmotou vymalujeme nakreslené kruhy na pečícím papíru. Postupujeme tak, jakobychom kreslili spirálu. Hmota vyjde na oba korpusy. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Placka musí být upečená, ale ne přepečená. Necháme zcela vychladnout.
Malinový krém: Namočíme si plátky želatiny do studené vody. Mražené maliny vložíme do kastrůlku a spolu s cukrem a vodou necháme na mírném plameni rozpustit. Tyčovým mixérem malinovou hmotu rozmixujeme a poté přes síto pečlivě propasírujeme. Vrátíme zpět do kastrůlku, přidáme malinovou marmeládu (zbylou po roládě) a opět zahříváme až do rozpuštění. Nesmí se vařit. Když bude hmota příliš hustá, přidáme malinko vody. Podle chuti případně ještě dosladíme. Do zahřátého malinového pyré postupně rozpustíme vymačkanou želatinu a hmotu necháme vychladnout a želírovat asi 10 minut. Mezitím ušleháme 250 ml smetany. Do smetany opatrně zapracujeme zchladlé malinové pyré. Krém by neměl být příliš tekutý, ani příliš hustý.
Tvorba dortu: Na dno dortové formy dáme jeden mandlový korpus (já ho jednoduše vyklopím a sejmu z něj pečící papír). Jestliže malinko přesahuje spodek dortové formy, jemně nožem odkrojíme. Potom přiložíme dortový kruh (používám nerezový obvodový kruh, který se dá mechanicky upravit podle obvodu dortu). Roládu nakrájíme na tenká kolečka a vyložíme jimi kolem dokola obvodový kruh. Teď již tedy máme připravený spodní korpus a obvodový korpus a tak můžeme nalít do dortu půl malinového krému. Uhladíme a necháme být. Připravíme si krém z bílé čokolády
Krém z bílé čokolády: Odvážíme si 3 g práškové želatiny, zalijeme ji cca 2 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Mezitím nad párou rozpustíme bílou čokoládu (ta bezlaktozová obsahuje takové malinké kukuřičné křupinky - kuličky, ale to vůbec nevadí - jsou bez lepku). Jakmile bude čokoláda rozpuštěná (jde docela blbě míchat), přidáme asi 3 - 4 lžíce tekuté šlehačky a ještě chvilku necháme prohřát. Nakonec do teplé čokoládové hmoty dáme rozpustit nabobtnalou želatinu. Necháme lehce vychladnout. Mezitím ušleháme zbytek té šlehačky, ze které jsme ubrali 3 - 4 lžíce a do ušlehané šlehačky pomalu přidáváme částečně zchladlou čokoládovou hmotu. Pozor, aby čokoláda ještě nebyla moc horká, srazila by krém. Tuto hmotu navrstvíme na malinovou vrstvu, poté přiklopíme druhým mandlovým korpusem a znovu navrstvíme malinový krém. Na poslední vrstvu ušleháme 200 ml šlehačky a navrstvíme. Vložíme do lednice a necháme chladit nejlépe přes noc. Dozdobíme dle fantazie.
Poznámka: Nenechte se odradit zdánlivou složitostí, výsledek je moc dobrý. Upečené mandlové korpusy budou trochu lepkavé (od toho cukru), proto je nesundávám z pečícího papíru, ale nechám je zcela vychladnout a potom je jednoduše překlopím a sejmu papír. Nemáme rádi moc zrníčka malin, proto na pomazání rolády a i do malinové hmoty používám malinový džem Samt bez zrníček.