Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Bezlepkový mandlový dort s dvojtým krémem

Bez lepku
Bezlepkový mandlový dort s dvojtým krémem
Náročnost
středně náročný
Ingredience
Obvodový korpus - bezlepková roláda s malinovým džemem:
5 vajec
5 lžic cukru krupice
4 lžíce polohrubé rýžové mouky
2 lžíce studené vody
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 lžíce oleje
malinová marmeláda na pomazání rolády
trošku změklého bezlaktozového másla na potření papíru na pečení

Vnitřní korpus (z následujících surovin budou 2 korpusy):
190 g cukru krupice (125 + 65)
100 g najemno mletých mandlí
50 ml vody
4 bílky
2 žloutky
citronová kůra

Krém malinový:
250 g mražených malin
250 ml bezlaktozové smetany ke šlehání (Interspar)
135 - 150 g malinové marmelády (používám zbytek marmelády po natření rolády)
80 - 100 g moučkového cukru
6 plátků želatiny
2 lžíce vody
štava z půlky citronu

Krém z bílé čokolády:
200 ml bezlaktozové smetany ke šlehání
100 g bezlaktozové bílé čokolády
3 g práškové želatiny

Vrch dortu:
200 ml bezlaktozové smetany ke šlehání
ozdoba dle Vašeho výběru

Postup přípravy

Roláda na obvod dortu: Předehrejeme si troubu na 190 stupňů. Na klasický plech dáme pečící papír, který potřeme trochou změklého másla nebo tuku. Do velké mísy dáme 5 bílků (žloutky ponecháme zatím ve skořápce), přidáme 2 lžíce studené vody a krupicový cukr. Vyšleháme do polotuhé pěny a postupně po jednom zašleháváme žloutky. Jakmile jsou všechny žloutky zašlehané, odložíme mixér a ručně zapracováváme mouku a pudinkový prášek. Mícháme opatrně, ale důkladně. Nakonec přidáme lžíci oleje. Promícháme a těsto vlijeme na nachystaný plech. Pečeme cca 10 - 12 minut. Po upečení přesuneme roládu na utěrku, smotáme a necháme lehce prochladnout. Pak namažeme malinovou marmeládou a opět smotáme. Necháme zcela vychladnout.

Vnitřní korpusy: Troubu rozehřejeme na 180 stupnů. Budeme potřebovat 2 tenké plechy, na které dáme pečící papír a tužkou na ně obkreslíme spodek dortové formy (průměr 24 cm).  Šablonu nevystřihujeme. Do mísy dáme 2 žloutky, do jiné 4 bílky. Bílky vymícháme s 65 g cukru krupice do pěny. Na sporák dáme kastrůlek, do něj 50 ml studené vody a 125 g cukru krupice a mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zvýšíme teplotu a vaříme bez míchání asi 3 - 4 minuty, dokud cukrový rozvar nedosáhne teploty 118 stupňů. Sundáme z plamene a začneme mixérém míchat žloutky s citronovou kůrou, ke které tenkým pramínkem přiléváme cukrový rozvar. Mícháme, až hmota zchladne. Ke žloutkové hmotě pak přidáme mleté mandle a promícháme. Nakonec ještě přidáme bílkovou pěnu. Vše opatrně promícháme a těsto vložíme do cukrářského sáčku bez zdobítka. Jen odstřihneme špičku a hmotou vymalujeme nakreslené kruhy na pečícím papíru. Postupujeme tak, jakobychom kreslili spirálu. Hmota vyjde na oba korpusy. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut. Placka musí být upečená, ale ne přepečená. Necháme zcela vychladnout. 

Malinový krém: Namočíme si plátky želatiny do studené vody. Mražené maliny vložíme do kastrůlku a spolu s cukrem a vodou necháme na mírném plameni rozpustit. Tyčovým mixérem malinovou hmotu rozmixujeme a poté přes síto pečlivě propasírujeme. Vrátíme zpět do kastrůlku, přidáme malinovou marmeládu (zbylou po roládě)  a opět zahříváme až do rozpuštění. Nesmí se vařit. Když bude hmota příliš hustá, přidáme malinko vody. Podle chuti případně ještě dosladíme. Do zahřátého malinového pyré postupně rozpustíme vymačkanou želatinu a hmotu necháme vychladnout a želírovat asi 10 minut. Mezitím ušleháme 250 ml smetany. Do smetany opatrně zapracujeme zchladlé malinové pyré. Krém by neměl být příliš tekutý, ani příliš hustý.

Tvorba dortu: Na dno dortové formy dáme jeden mandlový korpus (já ho jednoduše vyklopím a sejmu z něj pečící papír). Jestliže malinko přesahuje spodek dortové formy, jemně nožem odkrojíme. Potom přiložíme dortový kruh (používám nerezový obvodový kruh, který se dá mechanicky upravit podle obvodu dortu). Roládu nakrájíme na tenká kolečka a vyložíme jimi kolem dokola obvodový kruh. Teď již tedy máme připravený spodní korpus a obvodový korpus a tak můžeme nalít do dortu půl malinového krému. Uhladíme a necháme být. Připravíme si krém z bílé čokolády

Krém z bílé čokolády: Odvážíme si 3 g práškové želatiny, zalijeme ji cca 2 lžícemi vody a necháme nabobtnat. Mezitím nad párou rozpustíme bílou čokoládu (ta bezlaktozová obsahuje takové malinké kukuřičné křupinky - kuličky, ale to vůbec nevadí - jsou bez lepku). Jakmile bude čokoláda rozpuštěná (jde docela blbě míchat), přidáme asi 3 - 4 lžíce tekuté šlehačky a ještě chvilku necháme prohřát. Nakonec do teplé čokoládové hmoty dáme rozpustit nabobtnalou želatinu. Necháme lehce vychladnout. Mezitím ušleháme zbytek té šlehačky, ze které jsme ubrali 3 - 4 lžíce a do ušlehané šlehačky pomalu přidáváme částečně zchladlou čokoládovou hmotu. Pozor, aby čokoláda ještě nebyla moc horká, srazila by krém. Tuto hmotu navrstvíme na malinovou vrstvu, poté přiklopíme druhým mandlovým korpusem a znovu navrstvíme malinový krém. Na poslední vrstvu ušleháme 200 ml šlehačky a navrstvíme. Vložíme do lednice a necháme chladit nejlépe přes noc. Dozdobíme dle fantazie. 

Poznámka: Nenechte se odradit zdánlivou složitostí, výsledek je moc dobrý. Upečené mandlové korpusy budou trochu lepkavé (od toho cukru), proto je nesundávám z pečícího papíru, ale nechám je zcela vychladnout a potom je jednoduše překlopím a sejmu papír. Nemáme rádi moc zrníčka malin, proto na pomazání rolády a i do malinové hmoty používám malinový džem Samt bez zrníček. 



Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný...
Domácí chléb
Bezlepkový chléb ochucený
Chléb cibuláček
Jako první si do misky odvážíme 500 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme 2 lžičky soli, kmín, 2 lžíce oleje a 2 lžičky...
Domácí chléb
Chléb cibuláček
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Vše smícháme a na válu vypracujeme těsto.Dobře vypracovanou kouli těsta přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout...
Chlebové placky
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie
Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Obdobně jako lze upéci výborného, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Netradiční bezlepková pseudoobilovina, která si díky své chuti a nutričním hodnotám zaslouží místo v našem jídelníčku...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec
Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlost dodaní“
Ověřený zákazník včera
  • vše v pořádku
Ověřený zákazník před 4 dny
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 9 dny